Home / Studeren / Creativiteit begint op school

Creativiteit begint op school

Dat kunst en cultuur belangrijk zijn voor onze kinderen, daar zijn we het allemaal wel over eens. Echter is er in lang niet elk gezin even veel plek voor dit soort activiteiten. Gelukkig biedt het onderwijs uitkomst, door kinderen op verschillende manieren kennis te laten maken met de interessante wereld van kunst. Daarbij is er zowel ruimte voor theorie en achtergrondinformatie, maar natuurlijk ook voor het zelf ervaren hoe het is om hiermee bezig te zijn. Veel kinderen die later actief worden in bijvoorbeeld muziek of schilderkunst, zetten de eerste stappen op dit vlak dan ook op school.

creativiteit-in-onderwijs-toekomst

Kunst op de middelbare school

Het voortgezet onderwijs is voor veel kinderen de eerste plek waar ze echt meer te weten komen over kunst en andere vormen van cultuur. Bekende voorbeelden zijn vakken als muziek en tekenen, waarbij zowel de theoretische als praktische aspecten uitgebreid aan bod komen. Handenarbeid is eveneens een vak dat als sinds jaar een dag een opstapje is naar een brede interesse voor kunst. Gelukkig gaan scholen ook steeds meer met hun tijd mee en komen bijvoorbeeld ook moderne aspecten zoals digitale fotografie en albumcreatie aan bod.

creatief-onderwijs

In kunst gespecialiseerde scholen

Voor kinderen die de smaak echt te pakken hebben, zijn er op het niveau van het middelbaar onderwijs ook speciale scholen. Zo zijn er verschillende mbo-opleidingen die leerlingen opleiden om professioneel met muziek bezig te gaan. Ook in de grafische hoek zijn hier voorbeelden van, zoals de grafische lyceums die in verschillende steden te vinden zijn. Wie liever met modernere technieken als digitale fotografie en andere vormen van multimedia bezig is, zal ontdekken dat ook het aanbod op dat vlak opvallend groot is. Wie kunst voor zijn of haar kind belangrijk vindt, kan dit dus met de juiste schoolkeuze verder stimuleren.

Tags: , ,