Home / Na je studie / 3 goede motieven om door te studeren na het mbo

3 goede motieven om door te studeren na het mbo

Jaarlijks stromen duizenden afgestudeerde mbo’ers door naar het hbo. Deze mogelijkheid is er, maar dat betekent niet dat je er ook gebruik van moet maken. Het is om verschillende redenen niet verstandig om zomaar aan een hbo-opleiding te beginnen. Zet voor jezelf dan ook eerst op een rij wat je motieven zijn voordat je jezelf aanmeldt op een hogeschool. Wij geven je alvast drie goede motieven.

Goede motivatie voor een opleiding is natuurlijk belangrijk. Daarmee zul je een studie vaak makkelijker doorlopen.

Ik wil meer ‘bagage’ in mijn rugzak

De meeste studenten zijn negentien of twintig jaar wanneer ze een mbo-opleiding op niveau vier afronden. Je hebt allerlei kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt. Ben je voldoende zelfverzekerd over wat je kan, dan is dit een goede optie. Heb je het gevoel dat je voor een goede entree in het werkveld meer zelfvertrouwen nodig hebt, dan is doorsturen misschien een goede optie. Tijdens zo’n opleiding kun je vaardigheden die je goed liggen verder verbeteren en ontwikkelen, waardoor je jezelf wel klaar voelt om aan het werk te gaan.

Ik wil iets heel anders

Al op de middelbare school moet je bedenken wat je later wilt ga kan doen voor de kost. Je kiest dan namelijk je vervolgopleiding. Voor heel veel scholieren is dit echter ontzettend moeilijk. Tijdens je mbo-opleiding kun je er dan ook achter komen dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt en dat je competenties of persoonlijke interesses heel ergens anders liggen. Ook dan kan het hbo een uitkomst bieden.

Mijn werk vraagt meer scholing

Ook als je al aan het werk bent, kun je de behoefte krijgen om verder te studeren. Dit kan bijvoorbeeld komen door ontwikkelingen op jouw vakgebied. Hiervoor kun je jezelf (laten) bijscholen. Dit kan soms door middel van een korte cursus, maar wanneer het om een diepgaande specialisatie gaat, is daar vaak een hbo-opleiding voor nodig. Ook bijscholing is een goede motivatie om door te leren: het is een investering in je loopbaan.

Tags: , , ,

 
 

1 Reactie

  1. […] dan meisjes: liefst 77 procent is jongen. Het grootste deel van de meldingen komen uit het vmbo en het praktijkonderwijs. In de vier grote steden wordt vaker melding gemaakt van probleemgevallen […]